Monday, 11 March 2013

Berapa Lama Pemprosesan MBSB


Mengapa kelulusan MBSB jadi lambat ?

Ia adalah benar bahawa MBSB adalah salah satu skim pembiayaan peribadi yang paling menarik di pasaran. Kadar faedah yang rendah, pembayaran bersih yang tinggi, tempoh pembayaran yang panjang, 70% had pengiraan kelayakan, 2 fasa pembayaran, tidak ambil komitmen luar dan dokumen sokongan yang ringkas.

Salah satu soalan harian yang paling sering ditanya dan perlu dijawab adalah: Mengapa kelulusan MBSB jadi lambat ? Untuk menjawab soalan yang paling dituntut ini, kami ingin mengingatkan para pemohon mendahulu supaya tidak percaya sertamerta bahawa kelulusan MBSB boleh dilakukan dalam tempoh satu minggu.
Semak Kelayakan Segera


Update 02/04/2013: Kelulusan MBSB kira-kira 8 hari bekerja


Fakta kelulusan pembiayan peribadi MBSB

  1. ·     Masa penungguan kelulusan dan wang adalah kira-kira 12 hingga 15 hari bekerja (11 March 2013). Ini disebabkan oleh jumlah permohonan pembiayaan peribadi MBSB yang amat banyak daripada semua kasawan Malaysia. Sebelum setiap permohonan dilulusakan, ia mesti melalui berberapa langkah ‘filtering & checking’ seperti pengesahan jawatan, dokumen sokongan yang betul dan jelas, pengesahan majikan, CTOS checking, pemeriksaan slip gaji dan and yang lain.  Sekarang adalah ‘peak season’ untuk permohonan pinjaman peribadi juga, jadi masa pemprosesan dijangka akan ambil masa kira-kira 12 hingga 15 hari bekerja.
  2. ·     Untuk mengelakan sebarang masalah dan kelewatan pemprosesan MBSB, sila pastikan dokumen sokongan yang anda sertai adalah jelas dan juga disahkan ‘true copy’ adalah pejabat atasan yang layak buat pengesahan.
  3. ·     Salinan IC mestilah jelas dan nombor IC dapat dibaca dengan mudah. Mesti sertai salinan IC dengan muka depan dan belakang.
  4. ·     Sila ingat sertai dokumen Surat Bersara jika anda lahir pada tahun 1982 dan kebawah.
  5. ·     Jika anda ada masalah CTOS yang melebihi RM 8,000, sila siap ke pihak bank berkenaan untuk minta mereka keluarkan surat penyata CTOS menjelaskan jumlah CTOS.
  6. ·     Setiap permohonan pinjaman peribadi MBSB mesti juga disertai salinan buku bank muka hadapan atau statement bank rasmi daripada bank-bank berkenaan. Statement bank yang diprint online dianggap tidak sah. Semua salinan mesti original dan tidak boleh ada perubahan huruf nama atau nombor akaun.
  7. ·     Borang mestilah di isi dengan ‘ball point pen’ berwarna hitam dan pakai huruf besar.Masa kelulusan permohonan pinjaman peribadi MBSB adalah sangat bergantung kepada jumlah borang permohonan yang di hadapan anda, yang lebih awal submit akan diproses dahuluan. Skim MBSB mungkin tidak sesuai untuk anda yang ingin dapatkan wang dalam tempoh 1 minggu.